MMF Zuidafrika

Scholen in Bruntville

De arme gemeenschap Bruntville (Mooi River) is drie scholen rijk; één kleuterschool, één basisschool en één middelbare school. Helaas zijn deze scholen arm en laten de voorzieningen te wensen over. De Mabhalane Mthembu Foundation (MMF) wil de scholen helpen aan duurzame materialen, voorzieningen en faciliteiten die onontbeerlijk zijn voor goed onderwijs.

De kleuterschool is één ruimte van ca. 8 x 18 meter die met 350 kinderen van 3 t/m 6 jaar moet worden gedeeld. Er zijn geen stoelen of banken. Als deze er wel waren zouden ze niet eens passen. De basisschool telt klassen van 45 to 60 leerlingen. Maar al te vaak moet een deel van de leerlingen buiten gaan staan om ruimte te creëren. Ook delen ze de lesboeken. De school heeft € 6,-- per leerling per jaar om het onderwijs te verzorgen. Bij de middelbare school zijn tijdens de politieke rellen in 1992 /1993 veel ruiten gesneuveld. Deze zijn door gebrek aan geld nog altijd niet vervangen. Het sportveld moet er ooit nog komen, de bibliotheek is leeg, de toiletten stinken, apparatuur en lesmiddelen ontbreken of zijn stuk.

Ze hebben drie scholen in Bruntville. Wij willen met de scholen en met de lokale bevolking samenwerken om kansen te creëren voor die scholen.


Status van het project

In november 2010 is het nieuwe schoolgebouw er gekomen. Een geweldig project waarbij lokale ondernemers waren betrokken. Ook in Nederland hebben er mensen zich voor ingezet zoals Don Gijzen, Sraar en Irmgard die na maanden training in Nederland de Comrades Marathon (96 km) in Zuid-Afrika hebben gelopen. Als ook de Dierdonkschool met een geweldige inzamelactie en vele andere donateurs die betrokken waren bij dit project. Eindelijk is er voldoende ruimte voor de kinderen om in de klas les te krijgen en zijn er voldoende toiletten. 

Nog een aantal zaken zijn niet gerealiseerd. Het betreffen veelal kleine aanpassingen of verbeteringen. Zo willen we nog graag een verbindig maken door een betonnen vloer te storten tussen de twee schoolgebouwen. Hierdoor wordt voorkomen dat de kinderen door de regen in de modder moeten oversteken en de klaslokalen onnodig vuil worden.

Ook moet er nog een watertank (septic tank) worden aangekocht om het regenwater op te vangen. Dit regenwater wordt voor veel doeleinden gebruikt zoals schoonmaak van de vloeren en toiletten. En natuurlijk dient het onderhoud niet vergeten te worden om te voorkomen dat verval zijn intrede doet. Kortom kleine zaken die niet mogen worden vergeten en dus waarvoor nog steeds uw steun nodig is.

 

Uw steun maakt een verschil!


Onze sponsoren

Turn Over

Laatste nieuws

‘Scholen voor School Project’

05-02-15 MMF Zuid-Afrika wil bij de bestaande Bruntville Primary School een bibliotheek verwezenlijken. Daarvoor wil MMF de handen ineen slaan met Nederlandse scholen uit de regio Veghel, Uden en omgeving.