MMF Zuidafrika

De oprichting

De Mabhalane Mthembu Foundation is in 2007 opgericht door Wim van Berlo. Wim: “Met de stichting zet ik voort wat mijn vader, Jan van Berlo, en Mabhalane Mthembu zijn gestart. In de periode van 1966 tot 1977 hebben zij zich belangeloos ingezet voor mensen in Zuid-Afrika die het ‘minder’ hadden. Mijn vader is overleden, Mabhalane is tot op de dag van vandaag belangeloos actief voor mensen die hulp kunnen gebruiken. Het logo, bestaande uit de naam Mabhalane Mthembu en het portret van mijn vader, is als eerbetoon aan hen gericht.”

In 2006 ging Wim voor een lange vakantie terug naar het land waar hij als kind woonde. Eindelijk kon hij zijn eigen kinderen en zijn vrouw Ans de verhalen en de herinneringen aan vroeger laten ervaren. Wim zag mensen van vroeger terug, bezocht de school waar hij onderwijs genoot en plaatsen waaraan hij warme herinneringen had. De impact van de reis was groot. Het gezin kijkt met warme gevoelens terug naar de reis en de ontmoetingen. Maar ook met enige zorg; het schoolgebouw is vervallen, de werkloosheid is hoog, HIV steekt in schrikbarende aantallen de kop op en overal in Zuid-Afrika is armoede te zien. Kortom, het prachtige land kan hulp gebruiken! Hulp die Wim wil bieden: “Na mijn rondreis van 7000 km, ben ik begin 2007 gestart met het bouwen van de fundering voor de Mabhalane Mthembu Foundation. Mijn initiatief werd direct gesteund door de Fortis Bank, 2atwork, E-formation en Noot van de Redactie. Hiervoor ben ik de mensen van deze organisaties zeer erkentelijk.”


Onze sponsoren

Carlton De Brug

Laatste nieuws

‘Scholen voor School Project’

05-02-15 MMF Zuid-Afrika wil bij de bestaande Bruntville Primary School een bibliotheek verwezenlijken. Daarvoor wil MMF de handen ineen slaan met Nederlandse scholen uit de regio Veghel, Uden en omgeving.